Jó tudni

Vadászati idények 2018.

 

VADFAJOK VADÁSZATI IDÉNY

NAGYVAD

 

   
Gímszarvas golyóra érett bika szeptember 1. - október 31.
  selejt bika szeptember 1. - január 31.
  tehén, ünő, borjú szeptember 1. - február 28.
Dámszarvas golyóra érett bika október 1. - december 31.
  selejt bika október 1 - január 31.
  tehén, ünő, borjú október 1. - február 28.
Szikaszarvas bika, tehén, ünő, borjú szeptember 1. - december 31.  
Őz bak április 15. - szeptember 30.  
  suta, gida október 1. - február 28.  
Muflon kos, juh, jerke, bárány szeptember 1. - február 28.  
Vaddisznó kan, süldõ, malac egész évben
  koca
Zerge   Vadászati idény nélkül

 

APRÓVAD

     
Mezei nyúl    október 1. - január 31. 
Üregi nyúl    szeptember 1. - január 31.
Fácán kakas október 1. - február 28.
  tyúk Vadászati idény nélkül
Fogoly   október 1. - december 31.
Vetési lúd, nagylilik október 1. - január 31. 
Tõkésréce, csörgõréce, szárcsa szeptember 1. - január 31.
Kerceréce október 1. - január 31. 
Erdei Szalonka vadászidény nélkül 
Balkáni gerle augusztus 15. - február 28.
Örvös galamb augusztus 15. - október 31. 
Róka, pézsmapocok, nyestkutya, mosómedve egész évben
Házi görény, nyest szeptember 1. - február 28.
Borz, aranysakál június 1. - február 28.
Dolmányos varjú, szarka július 1.- február 28.
Szajkó augusztus 1. - február 28. 

 


Kiegészítések
 

  1. A mezei nyúl október 1-tõl január 15-ig élve befogható, amennyiben ez nem veszélyezteti a mezei nyúl törzsállományának megmaradását.
  2. A fácántyúk az adott vadászati évben 2000 példány vegyes ivarú fácánt meghaladó kibocsátás esetében vadászható a vadászati hatóság külön engedéllyel a vadászati idényben. Az engedélyben meg kell határozni a kibocsátás feltételeit és a hasznosítás mértéke, feltételei mellett a vadászat kibocsátóhelytõl mért körzetét is.
  3. Fogoly a vadászati idényben azokon a vadászterületeken vadászható, ahol az adott vadászati évben legalább 500 példány fogoly kibocsátása történt, a vadászati hatóság által a vad zárttéri tartásáról és kibocsátásáról adott engedélyben foglaltak szerint. Az engedélyben meg kell határozni a kibocsátás feltételeit, a hasznosítás mértékét, mely legfeljebb negyven százalék lehet, továbbá a vadászat kibocsátóhelytõl mért körzetét.
  4. Az erdei szalonka - szigorúan szabályozott feltételek mellett - a vadászati hatóság által a vadászatra jogosult részére kiadott, kisszámú egyed a tavaszi monitoring idõszakában történõ hasznosítására vonatkozó engedélyének megléte esetén vadászható. Erdei szalonkára kizárólag húzáson szabad vadászni, és az engedélyben foglalt mennyiséget szabad elejteni.
  5. A vetési lúd és a nagy lilik vadászati idénye Hajdú-Bihar, Békés és Csongrád megye teljes közigazgatási területén, valamint Jász-Nagykun-Szolnok megye tiszántúli területén december 1-jén kezdõdik és január 31-ig tart. A nyári lúd vadászati idénye Hajdú-Bihar megye teljes közigazgatási területén, valamint Jász-Nagykun-Szolnok megye tiszántúli területén szintén december 1-jén kezdõdik és december 31-éig tart. Nyári lúdból, vetési lúdból és nagy lilikbõl naponta, személyenként összesen legfeljebb 6 darab ejthetõ el, melybõl a nyári ludak száma nem lehet több kett?nél. 
  6. Tõkés récére augusztus 15-tõl augusztus 31-ig kizárólag húzáson és tarlókon szabad vadászni, a vízparttól -azaz a vízzel borított terület és a szárazföld találkozásától- számított 50 méteren kívül.Tõkés récébõl és szárcsából naponta, személyenként összesen legfeljebb 8 darab ejthetõ el. Tenyésztett t?kés réce tilalmi id?ben is és napi terítékkorlátozás nélkül lõhetõ.
  7. Az elejtett kanadai lúdról és nílusi lúdról fotódokumentációt kell készíteni, melyet meg kell küldeni a Nyugat-Magyarországi Egyetemnek. Az elejtett példányt a fotódokumentáció elküldését követ? két munkanapig meg kell õrizni.
  8. Apróvadas vadászterületeken a dolmányos varjú, a szarka és a szajkó az apróvad szaporodási idõszakában a vadászati hatóság külön engedélyével gyéríthetõ.
  9. Az elejtett nyestkutyáról, mosómedvérõl fotódokumentációt kell készíteni, melyet meg kell küldeni a Szent István Egyetem Vadvilág Megõrzési Intézetének. Az elejtett példányt a fotódokumentáció elküldését követõ két munkanapig meg kell õrizni.

Hasznos linkek:

Országos Magyar Vadászkamara http://www.omvk.hu
Hortobágyi Nemzeti Park http://www.hnp.hu
C.I.C. www.cic-wildlife.org
Magyar Ebtenyészt?k Országos Egyesülete http://www.kennelclub.hu
Vadászapró www.vadaszapro.net
Nimród vadászportál http://www.vadaszat.net
Magyar Vadász http://www.magyarvadasz.hu